Pars actiones nostrae

Weekly prandium

Solidariam promovere studemus, civibus nostris subvenire, qui sibi et suis suisque caldario prandium indigent, et omnes hortamur qui abicit ad communicandum cum iis qui non habent. Ex 12/29/2013 nihil obstat quominus in omni Sabbati loco Matris Teresiae Memorial Domum praesit. Facies ridentes sunt causae nostrae hebdomadalis.

Visitare familias

Solentissime visitamus quasdam familiarum socialium periculosas et homines fragiles quibus subsidium psycho-sociale, legale et medicinae praebemus. De eorum difficultatibus, difficultatibus ac necessitatibus loquimur. Praecipuis groceriis in hebdomade fundamentum praebemus, adiuvamus ut onus pensamus ac melius futurum intendunt.

Traditio donationum

Manipulus voluntariorum curam habet postulatorum nostrorum finium utentium. Protinus in domibus, cibus, valetudinis curandae, medicamenta, supellectilia, pluraque iis traduntur ad eorum condicionem sublevandam. Hoc modo conamur ut sentiant saltem paulo melius.

Temporis puncta

Solent puncta temporis mensis Octobri singulis annis componere, ubi donationes calidarum vestium, calceorum, stragularum et plura colliguntur. Necessitatibus profugos ad tempus hibernum destinantur Cives magnum studium praebent et varia materialia bona conferunt, pauperibus adiuvandis conferunt.

Соработка со институции

Воспоставената соработка со институциите е од исклучителна важност, во обезбедување целосна поддршка на најранливите. Комуникацијата се одвива на дневно ниво, во правец да се унапреди досегашната работа и да продолжи со успешна реализација на нашите идни активности. На ваков начин најголем бенефит имаат нашите крајни корисници.

Поддршка од компании

Голем број од нашите активности се поддржани од страна на компаниите. Со нивните парични и материјални донации се стекнуваме со ресурс, неопходен во мисијата да им помогнеме на поголем број наши крајни корисници. Се радуваме за секоја нова соработка и од покажаната хуманост на дело, со заслужно учество на вработените и менаџментите.

Вмрежување со други ГО

Вмрежувањето со други граѓански организации е моќна алатка, инвестирајки ги нашите ресурси, знаења и искуства. На ваков начин поспремно се соочуваме со предизвиците, реализираме заеднички активности на терен и на тој начин ги оптимизираме трошоците. Среќни сме што имаме започнато соработка со повеќе ГО, кои се наши искрени соработници.

Активности со иницијативи

Нè радува што се поголем број иницијативи се заинтересирани за преземање акции, преку организирање на најразлични активности и настани, и иницирање на проекти со цел да им се помогне на бездомниците и социјално загрозените семејства. Продолжуваме со заеднички активности да даваме помош и поддршка на што поголем број крајни корисници.

Новогодишни пакетчиња

Најголемото херојство се крие во детските срца, кои со насмевка и љубов сите не освојуваат, затоа постојано се трудиме да предизвикаме детски насмевки колку што е можно повеќе. Низа години ги изненадуваме најмалите од социјално загрозените семејства со слатки новогодишни пакетчиња, кои се донации добиени од лица поединци и фирми.

Вдомување

Бездомништвото е една од главните и важни теми во нашата земја каде што се потребни системски решенија за да може да се реши ова прашање. Во изминатиов период, како здружение, пилотираме активности и вдомивме определн број бездомници. Целта е да се најдат трајни решенија, односно постојани места за живеење на оваа категорија луѓе.

Посредување за вработување

Наша цел како здружение, не е да ги навикнуваме бездомниците и социјално загрозените на постојана хуманитарна помош, туку паралелно водиме процеси на ресоцијализација и реинтеграција вклучително и посредуваме за нивно вработување. На тој начин тие се здобиваат со свое работно место и обезбедуваат приход за себе и за своите семејства.

„Плати сметка“

Од септември 2020, започнавме со оваа активност, со која успеваме да им овозможиме основни услови за живот на нашите крајни корисници, кои поради големи долгови останале без електрична енергија во нивните домови. Се покажа на дело дека нашите хумани сограѓани активно и посветено ги плаќаат сметките на социјално загрозените семејства.

Низ броеви

Поделени оброци

Поделени парчиња мебел

Поделени парчиња облека

Посредувања за вработување

Правна поддршка

Медицинска поддшка

Вдомени лица

Посредувања за сметки за струја

Последно ажурирање на горенаведените броеви е направено на: 22.08.2021

Најнови вести

Поделени 244 оброци на бездомни лица

Поделени 244 оброци на бездомни лица

Тука сме за да им помогнеме и да ги покрепиме бездомните лица со топол оброк. Оваа сабота (04.12), заедно со #Ретвитниоброк успеавме да обезбедиме вкупно 244 оброци на бездомниците во градот. Голема благодарност до сите кои дадоа свој придонес: #Ретвитниоброк се...

Посета од колегите од Hvo-Querido од Амстердам

Посета од колегите од Hvo-Querido од Амстердам

Преку ЕРАСМУС + проектот: „Социјална инклузија преку живеење во заедницата“, колегите од Hvo-Querido од Амстердам беа во посета на Скопје, каде што од близу лично се запознаа со активностите на ЗГ ЉУБЕЗНОСТ за помагање на бездомните и социјално загрозени лица. Во...

592 Топли седмични оброци за бездомни лица – 27.11.2021

592 Топли седмични оброци за бездомни лица – 27.11.2021

Најголеми херои се хуманите луѓе кои споделуваат со оние кои немаат!Минатава сабота на бездомниците во центарот на Скопје им се поделија вкупно 592 оброци. Овој пат, ни се приклучија и волонтери од Неготино - Вилма и Драгослав. Им упатуваме голема благодарност на сите...